I går satte jag igång Tarzan lite mer ordentligt efter att han fått ta det lugnt en dryg vecka.
Jag var beredd på att hantera en smärre dynamitladdning på planen, men det visade sig att jag varken behövde bombdräkt eller brandsläckare. Tarzan var samlad, grymt fokuserad och hela träningspasset kändes HALLELUJA! Jag gick mest omkring på planen med ett fånigt leende och en halvt euforisk känsla.
Det fick mig också att tänka på begreppet ”vila sig i form”. Funkar det verkligen? Och i så fall, hur och varför?
Nyligen läste jag en artikel där man bl a intervjuat Hanna Sassner som är etolog, fil doktor och lärare/forskningsansvarig på Flyinge. Hon berättade att då det gäller hästar har man kommit fram till att detta med att ”ställa av” sin häst en längre period (ex några månader under sommaren) är mest värdefullt för att hästen ska återhämta sig rent fysiskt. Något som givetvis är superviktigt, speciellt för hästar som jobbar extremt hårt med sin kropp.
Ur inlärningssynpunkt (dvs för att smälta kunskap) är kortare vila på 1-2 dagar att rekommendera, då det är under vila och sömn som hästens hjärna bearbetar saker ur minnessynpunkt, så dom blir mer långsiktigt befästa.
Man har också kommit fram till att det finns ett värde i att träna på en viss sak i intervaller. En specifik träning om dagen under t e x sju dagar ger bra inlärning, därefter vila från detta några dagar. Korta pass med ett tydligt fokus/målbild ger bäst resultat.
Hästens minne kan delas in i ett arbetsminne (där man kan ge en viss signal till hästen och befästa den kortsiktigt) och ett långsiktigt minne där det krävs många, många upprepningar under en längre tid med vila/återhämtning mellan varven.
Men den allra viktigaste parametern för lärande är motivation. Är motivationen hög för träning och inlärning går hela processen snabbare.
Jag tror man kan översätta mycket från häst till hund. Men en stor skillnad är sättet att motivera och belöna på. Då det gäller hästen bygger det mesta på en hög motivation att röra sig och vara aktiv i samarbete med sin ryttare. Morötter och leksaker spelar mindre roll (eller snarare ingen alls) för hästens motivation att gå piaff eller hoppa en oxer.
Då det gäller hundträning, och lydnadstränings i allra högsta grad, bör hunden älska sina belöningar så mycket att den är beredd att orka hänga i när vi ”petar ”med raka halter, låsta bakben, stadga i ställanden och blixtsnabba gripanden. Och framförallt, få den att utföra sina uppgifter med engagemang och attityd.
Men återigen till frågan om man kan vila sig i form. Nä, det tror jag egentligen inte. Däremot är så klart återhämtning superviktigt, men det bygger givetvis på att det finns något att återhämta sig och vila från. 🙂 Att träna sparsamt för att sedan vila länge tror jag inte är någon lyckad variant om man vill toppa formen.
Men jag tror på strategin med fokus på en eller ett par saker varje vecka och intensivträna det, för att sedan släppa det en period och gå över på något annat.
Att hästar kan ”bli utbrända” mentalt har jag tyvärr egen erfarenhet av, och jag är övertygad om att även hundar kan bli det. Extra uppmärksam får man kanske vara då det gäller en arbetsglad hund som bara vill och vill. Då är det lätt att köra på, utan att tänka på dom viktiga avbrotten och vilan som hjärnan så väl behöver för att den ska kunna lagra sina kunskaper.
Lagom är ett tråkigt ord. Balans ett betydligt roligare. Balans mellan träning och vila. Mellan fokus och fart. Mellan uppgift och belöning.
Kanske är det det sinnet man borde träna upp lite mer. Balanssinnet alltså. 🙂
Härligt med en sådan träning. ? Intressant blogg, tror vila är viktigt särskilt efter intensiva träningsperiodet. En vet själv hur skönt det är att låta hjärnan få semester efter en intensiv jobbperiod. ?
Eller hur?! Min behöver det definitivt och det ska den verkligen få göra nu under julhelgerna. 😉
Inom agilityn är det vanligt att man vilar hundarna kortare eller längre perioder under året, men säg minst en månad. Jag vilar ofta så gott som hela vintersäsongen eller tränar iaf mycket sparsamt o har aldrig upplevt att hundarna glömt nåt eller är sämre när man börjar igen på våren. Däremot är JAG lite rostig och har dålig tajming 😀
En kompis reste bort 5 månader när hennes hund ungefär precis hade debuterat. Hon tyckte han var bättre när hon kom tillbaka än när hon lämnade honom (hos uppfödaren, där tränades absolut ingen agility).
Så till en del tror nog jag på vila, iaf av agilityhundar!
Jag tror ni agilitymänniskor – precis som tävlingsryttarna – generellt är duktiga på att lägga in planerade viloperioder. Inte minst för att hundarna ska få återhämta sig fysiskt.
Och jag är precis som du, ringrostig som tusan efter ett uppehåll. Kass tajming, långsam i huvudet och allmänt rörig. 🙂
Kjempefint innlegg.
Og jeg har den erfaringen at hvile kan hjelpe. Jeg så det av en eller annen grunn enda bedre når jeg trente dalmatinere enn min egen golden som jeg har nå. Hvorfor jeg vet ikke.
Men dalmatinere ble bedre etter hvile.
Roligt att du gillar bloggen. Tack!
Kan det vara så att motivationen på dalmatinern ökar efter vila och därför blir bättre, medan din golden kanske har högre motivation i sig själv? Jag vet inte alls, men det skulle ju kunna vara en förklaring. 🙂