Föreläsning med Lillemor och Kjell

551617_1961519775508_1768258442_977430_1330658779_n

Nya lydnadsklasser och bedömning fr o m 2107

I helgen var Marika http://www.morrharethundsport.se och jag i Kyrkekvarn (tillsammans med trettiotalet andra lydnadsintresserade) och lyssnade på Lillemor och Kjells föreläsning om de nya momenten och bedömningen kring dessa.

Eftersom allt ännu inte är är helt fastställd så utgick man från de rekommendationer som hittills är föreslagna. Det innebar att det fanns vissa frågetecken även från domarnas sida då det gällde en del punkter som kom upp till diskussion under kvällen.

Lillemor och Kjell gick igenom samtliga klasser från startklassen t o m klass 3 (nuvarande elitklassen) på lördagkvällen och dagen efter var och det  en ”provtävling” för dom som ville. Då det gäller Tarzan har jag ännu inte tränat in de nya momenten så bra att de är tävlingsklara, men desto mer givande att få kika på dom från åskådarplats.

Heta diskussioner och kalla fötter…

Vi fick se duktiga elitekipage och många fina saker på planen, men också en del svårigheter och jag tror både publik och ”tävlande” fick många aha-uppleverlser då det gäller fortsatt träning och utveckling. Kul också att träffa vänner och bekanta man inte sett på ett tag, och även om det var svinkallt i hallen så var humöret på topp. Tack till Diana med familj samt Lillemor och Kjell som ordnade detta event! Och till Marika för kul ressällskap. 🙂

Efter förläsningen på lördagkvällen blev det livliga diskussioner kring både moment och bedömning i vår stuga där – förutom jag och Marika – även Lillemor, Kjell, Diana och Fredrik bodde. Vi hade olika uppfattning om vissa saker, bl a om hur hunden skulle placeras vid konen i klass 2, och det slutade med att Kjell bara skakade på huvudet och gav upp medan vi kvinnor (och lille Abbe 8 månader) agerade hund&förare och försökte redan ut begreppen mellan skrattsalvorna. 🙂

Nytt i elitklass

Gruppmomenten i elitklass kommer se helt annorlunda ut. Sitt i grupp som vanligt 2 minuter med dold förare (fast 5 m mellan hundarna), sedan återgår förarna och ställer sig 10 m framför resp hund och på TL:s uppmaning lägger man hundarna en och en. Därefter ligger hundarna 1 min och kallas sedan in en och en.

Man har valt att inte lägga så hög vikt vid farten på inkallningen med syfte att inte trigga övriga hundars ”jaktinstinkt”. I mina öron låter det väldigt motsägelsefullt. Om man bedömer att det finns risk att hunden ska triggas att jaga då ”grannen” springer till sin förare borde väl inkallningsdelen inte finnas med överhuvudtaget! Och om man nu bedömer risken som så liten att man väljer att ändå ha med den, varför ska inte hunden som kallas in behöva ta i och springa på? För jag antas att även inkallningsdelen ska bedömas eftersom den finns med…

Det var inte bara jag som tyckte detta var ett märkligt sätt att se på momentet, och det diskuterades en hel del förare emellan.

Fritt följ, zäta och inkallning kommer i princip att se ut som i dag.

I fria följet kommer bakåtmarsch ca 10 m (ev med vinkel) att ingå. Gällande inkallningen kommer det stå i reglerna att man ska ge stå- och liggkommando vid resp kon. Det innebär att hundarna kommer stanna och lägga sig direkt efter konen (i bästa fall) och det ska bli lättare för domarna att bedöma exaktheten. Jag hoppas bara att det fortfarande är hundens villighet att springa och reaktionsförmåga att stanna och lägga sig som är prio ett i momentet, och inte förarnas förmåga att bedöma hundens position till konen.

I momentet rutan kommer hunden först skickas rakt fram 10 m utan att det finns någon kon där den ska stanna. TL kan välja att använda en typ av target, men behöver inte göra det. Däremot kommer det vara en ring markerad med små tejpbitar, färgklickar, sågspånsfläckar eller annat som hunden måste vara innanför för att få skickas vidare mot rutan.  ”Konringen” kommer inte vara tillåten. I ö ser rutan ut som tidigare.

Då det gäller dirigeringsapporteringen blir det inga förändringar.

Däremot kommer hopp/apport försvinna och ersättas av sändande runt konen med ställande/läggande/eller sättande (TL bestämmer innan klassen startar) 2-8 m efter konen. Därefter kommer TL kommendera höger eller vänster och föraren i sin tur skickar sin hund åt det angivna hållet där hunden ska plocka upp apporten framför hindret, hoppa och komma in i fotpostion.

Linjen mot konen kommer bedömas (alltså så rakt som möjligt), men då man prioriterar ett högt engagemang/tempo i detta moment så är det helt ok om hunden som är snabb runt konen flyter ut lite då den rundat. Den behöver alltså inte vara supertight runt konen, och inte heller behöver man få in hunden på linjen efter konskicket. Däremot får den såklart inte göra en vid båge, utan fortsätta rakt fram efter att den vänt mot föraren ända tills kommando ges.

I fjärrdirigeringen blir inga förändringar, men i vittringen kommer antalet pinnar vara åtta och de kan läggas i olika mönster med 25 cm mellan varje pinne.

Man har valt att lägga mindre vikt vid hundens tempo ut mot pinnarna då man prioriterar själva sökarbetet. Däremot tillåts hunden gå över rätt pinne en gång utan betygsavdrag. I min värld låter även det aningen märkligt. Om man väljer att prioritera sökarbetet (vilket jag tycker är helt riktigt, men samtidigt inte kan förstå varför inte hundens vilja att ta sig fram till pinnarna skulle vara ett motsatsförhållande) borde man väl ändå premiera den hund som genom ett snabbt och säkert sökarbete griper pinnen vid första kontakten.

Självklart ska det inte ge mycket avdrag om hunden går över pinnen en gång, inte heller om den springer aningen långsamt ut, men att det kan generera högsta betyg har jag svårt att förstå. Vad ger man då den hund som är kvick ut till pinnarna, direkt slår om till nosarbete, snabbt och säkert söker av, griper vid första kontakten och gör en snygg och snabb ingång? Får den 10+? 😉

Generellt kommer hundens engagemang (driv och vilja att utföra sina uppgifter) att premieras högre i samtliga klasser. Det kommer också bli hög koeff på helheten i startklassen vilket jag tycker är jättebra.

Det kommer fortfarande finnas ett sk pyramidsystem i bedömningen, dvs det ryms kanske en liten miss för en nia, ett par för en åtta och lite flera för en sjua osv. Om det ser ut exakt så vet jag inte, men det är i alla fall tanken med pyramidsystemet. Likaså kommer det bli många fler fasta betygsavdrag vilket innebär att våra domare måste vara grymt pålästa då det ges mycket mindre utrymme för godtycklighet.

Kvittot på en inspirerande dag brukar vara att man själv blir väldigt träningssugen. Som tur är har jag strålkastare på min träningsplan, så jag tog med mig en överlycklig Tarzan ut nu på seneftermiddagen trots att jag egentligen var ganska trött efter en sen natt med regeldiskussioner och annat kul…

Men det finns ingen bättre energiboost än ett pass med Tarzan och vi hade partaj på planen… ända tills jag upptäckte blodspår i snön. Vid närmare undersökning såg jag att racerråttan skurit upp sin ena tass, så det blev ett abrupt slut på träningen och bandage på tassen. Men vi hade roligt så länge det varade. 😉

 

 

10 reaktioner på ”Föreläsning med Lillemor och Kjell”

  1. Ann-Kristiina o gänget

    Tack snälla för att du delar med dig av din upplevelse!
    Tur att det är ett helt år kvar innan vi ”vanliga dödliga” ska ”utsättas” för utmaningen av de nya momenten och domarnas staplande försök till bedömning av dem,ingen lätt uppgift!

    Man kan ju hoppas att de nya momenten kan väcka mer intresse och nyfikenhet för lydnadssporten! =o)

    1. Tack själv för att du läser bloggen! 🙂
      Ja, jag håller med dig. Det kommer nog ta ett tag innan både domare, TL och tävlande har hittat rätt i denna ”djungel” men jag hoppas precis som du att det kommer öka intresset för sporten – och inte tvärtom!
      Hoppas få se dig och din härliga racerråtta in action framöver. 🙂

  2. Tack för en rolig helg ? En komplett beskrivning av föreläsning å roligheter …..haha. Förstår att du blev träningssugen, attans skit med Tarzan, plåstra om lilla tassen ?

    1. Tack själv!! 🙂
      Det verkar inte vara någon fara alls med tassen tack och lov. Ett yttepyttesår men precis som fingrar verkar tassar kunna blöda en del… Tror det är läkt i morgon!
      Ses på onsdag!

  3. Tack Helene för att du delar med dig av dina upplevelser. Jag läser alltid bloggen och blir jämt inspirerad av dina träningsfilmer och fina bilder. Får man fråga vem som tar dina foton?
    Jag har en annan fråga ang nya reglerna? Någon sa att det nog kommer bli tillåtet att belöna hundarna mer mellan momenten. Var det någonting som man pratade om på föreläsningen?
    Kram

    1. Kul att du blir inspirerad! 🙂

      Oj, jag brukar försöka komma i håg att skriva vem som tagit bilderna jag använder i bloggen, men ibland missar jag det. Slarvigt av mig, men bra att du ”påminde”. 🙂
      Den här bilden på Tarzan har Lena Kerje tagit. Hon har tagit många andra fina bilder på oss precis som Ingela Karlsson och Sofia Edlind m fl.

      Japp, det pratade Kjell om. Det kommer stå klart och tydligt i reglerna att det är tillåtet att visa glädje och bekräfta sina hundar ordentligt mellan momenten. Bra att det förtydligas så inga domare behöver visa gula kort eller säga till ekipage som visar att dom har kul på planen. 🙂

    1. Det är många som delar din uppfattning Åsa, och det har varit mycket diskussioner kring detta moment. Vi får se vad som beslutas, men som det ser ut nu så kommer det bli en inkalliningsdel på gruppmomenten. Man kunde väl valt att ”försvåra” momentet på något annat sätt tycker jag.

  4. Det var en spännande och givande söndag ??
    Hade ju tyvärr inte tid att vara med lördagen ?
    Trevligt att ses ???

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top